Så spelas cornhole

Taktik & regler.

Spelutrustning

För att spela cornhole behövs åtta påsar (6*6 tum, d.v.s.  15,24cm * 15,24), fyra av en färg och fyra av en annan färg och två cornholebrädor (120*60 cm) som står 27 fot (8,23 m) ifrån varandra. 

Sedan behövs två eller fyra spelare, två om man spelar singel och fyra om man spelar dubbel 

Så går det till

Lotta vem som startar. Därefter kastar ni vartannat kast. När alla åtta påsar är kastade summeras poängen. Vid ett spel singel, om du börjar kasta från vänster – står du i antingen kastruta A eller B. Din motståndare står i den andra kastrutan. I dubbel står du kvar på samma ställe och din medspelare står direkt mitt emot dig.  

Så räknas poängen 

Man får tre poäng för en påse i hålet och en poäng för en påse på brädan. Men man räknar mellanskillnaden mellan lagen, så det är bara ett lag per omgång som får poäng. Max tolv poäng kan man få på en omgång, då har man fått ned alla påsar i hålet (fyra påsar gånger tre poäng) och motståndaren har inte träffat brädan med en enda påse.  

Man räknar poängen såsom påsarna ligger när alla åtta påsar är kastade. Det innebär att påsar kan bli nedknuffade i hålet för tre poäng eller avknuffade för noll poäng. 

Den som får poäng i omgången kastar första påsen i nästa omgång. Om det blir lika är det laget/spelaren som kastade sist i förra omgången som kastar först i nästa. 

Vem vinner?

Ett set är klart när ett lag/spelare når 21. Man behöver inte vinna med två poäng.

Ogiltiga kast

  1. Ett kast är ogiltigt om du gör övertramp, d.v.s. om du kliver utanför kastrutan och kastar påsen. 
  1. Ett kast är ogiltigt om påsen nuddar marken och studsar upp på brädan. Då ska du ta bort påsen innan nästa kast. 
  1. Ett kast är ogiltigt om påsen ligger på brädan men nuddar marken (oftast gräset). Då ska du ta bort påsen innan nästa kast. 

Våra bästa tips på vägen 

Öva kastteknik

Pröva dig fram med olika tekniker, Det är underarmskast som gäller men därifrån så är det väldigt olika tekniker som passar dig individuellt bäst. Redan i stansen skiljer sig det mycket åt, en del står med vänster ben längst fram om dom är högerhänta medan andra står med samma ben längst fram och vissa står med benen ihop. Prova dig fram till vad som känns bäst för dig.   

Taktiska kast

Sedan gällande kasten så kommer du hamna i situationer där det kan vara bra att behärska både flacka kast för att tex knuffa bort någon påse som ligger på brädan eller kanske pusha på någon av dina egna påsar för få i flera av de dina i samma kast. I nästa situation kan ett högt kast vara bra att behärska då du kanske vill gå över en påse som ligger där redan eller för att lite säkrare starta omgången med en blocker (lägga sig en bit framför hålet). Du kommer upptäcka flera möjligheter och utveckla både din taktik och perfektion i kasten längs resans gång. 

Det viktigaste av allt

Njut av ditt Cornhole-spelande och bjud gärna med dig flera att spela med dig, för det är det absolut bästa tipset vi kan ge på vägen. Alla dina relationer kommer att förstärkas när ni spelar tillsammans, oavsett om det är med din käraste, din kompis, kollega eller personen du precis träffat i porten där du bor.

1. Brädan

Ställ dig intill brädan, få in känslan. Går du för en ”Slick woody” (låter påsen glida på brädan in i hål) eller en Air Mail (direkt i hål). Se till så du inte gör en ”Sky Bag”.

2. Kastet

Lägg ditt bästa underarmskast, varannan gång är det din tur och du har fyra kast.

3. Poängen

1 poäng för de som ligger på brädan när alla är kastade, 3 poäng för de som gått i hålet. Motståndarens poäng räknas såklart, och mellanskillnaden är omgångens resultatet. Först till 21 är Cornado.

4. Omgång

Gå de 8,24 metrarna bort till det andra brädet. Gå som en vinnare, oavsett ditt senaste kast för du är alltid en Cornstar. Fortsätt spelet tillbaka igen. Spelar ni i lag så behöver du inte ens gå fram och tillbaka, stay put, för din lagkamrat kastar då tillbaka till dig.

Vill du spela cornhole, köpa merch, komma i kontakt eller veta mer?

Kontakta oss

Design av Zellout AB & utveckling av Smatter AB.