Historien om Cornhole

I korthet är det väldigt enkelt. Med ett underarmskast ska dina fyra ”bags”, på dryga åtta meters håll pricka ett litet hål på en lätt vinklad bräda. Genialt i sin enkelhet. Vissa säger att det var Blackhawk-stammen i Illinois som uppfann spelet för något århundrade sedan. Andra påstår att det startade i någon tysk provins redan på 1300-talet.

Oavsett vem som har rätt så var det i Cincinatti i den amerikanska mellanvästern som det tog fart runt millenieskiftet. Fans till NFL-laget Cincinnati Bengals började spela Cornhole ute på parkeringsplatserna innan matcherna. En härlig stämning med doftande barbecue och kall dryck var en perfekt kuliss för spelet och ganska snart togs det upp av fler NFL-fans. Och snabbt gick det. 2011 kunde man läsa i The New York Times om att ”The midwest favorite game is sweeping northeast” och Cornhole exploderade. Nu sprids spelet med kärlek runt om i USA, flera hundra regionsligor har startat. Rena Cornholeanläggningar byggs och handeln med brädor, påsar och apperael runt sporten har utvecklats till en storindustri när alla spelare vill skapa sin egen speciella image.

2015 tog Cornhole-profilen Stacey Moore ett stort steg när han startade ACL (American Cornhole League), en liga som växer varje dag, spelare har blivit proffs, ESPN och CBS Sport har tecknat fleråriga TV-avtal och sponsorerna står i kö för att förknippas med ligan. Så Cornhole kan vara stort som smått, tillsammans med bäste vännen på din egna bakgård eller tillsammans med arbetskamraterna på en konferens eller på en arena inför livesändande TV- kameror.

Om det nu var medeltida tyskar eller Blackhawk-stammen som startade allt en gång i tiden vet vi som sagt inte säkert. Men något som vi kan vara helt på det klara med är att The Cornament vill vara en del av cornholeframtiden.

Design av Zellout AB & utveckling av Smatter AB.